Din første halve jernmand - til dig der er ny, eller relativt ny indenfor triathlon

​Med sæsonen lige for døren er du der i din træning, hvor du måske er i gang med at fokusere på at opbygge din fysik, imens du bliver stærkere. For nogle virker der lang tid til sæsonen for alvor går i gang. Befinder du dig stadig i ”offseason” anbefaler vi derfor, at du hurtigst muligt går i gang med din træning – I det rette tempo. 

Som ny atlet indenfor triatlon er det vigtigt, at du er tålmodig og får ’gjort arbejdet’ dag efter dag. En halv jernmand kræver meget af din krop, og derfor er det vigtigt at du tænker langsigtet og får planlagt – netop planlægning, kontinuitet og flittighed, er nøgleord for dig henover de næste mange måneder hvor du især bør fokusere på:


-​Gradvist at øge din træningsvolumen (total træningstid).

-​Gradvist at øge din træningsintensitet (Hvor hårdt belaster du dig selv).

-​At lytte til kroppen undervejs i processen, og tillade den at restituere.(blive frisk).

-​Tålmodighed i din træning – Don’t rush it,men tænk i i højere grad på kontinuitet.

-​Planlæg foråret – indlæg nogle stævner, der kan give dig erfaring og motivation – de bedste tests er dine stævner!


Træningsvolumen – hvordan øger jeg den smartest?

Tag udgangspunkt i din nuværende træning, og øg den gradvist – start med at øg de træninger du gennemfører med lavere intensitet, for så senere hen, at kunne øge volumen i de træninger du har planlagt med højere intensitet.

Træningsintensitet – Hvordan øger jeg den smartest?

Mange nye triatleter begår den fejl, at de øger på volumen og intensiteten på samme tid, i en eller flere af de tre discipliner. Når du har den basale grundtræning på plads, og din krop føles klar, så kan du også begynde at øge din træningsintensitet. Henover en periode på tre uger anbefaler vi, at du kan du forlænge eller indlægge flere intervaller i svømning, cykling og løb, så du i uge et; Øger intervallængden eller antallet af intervaller i et af dine svømmepas; I uge to bibeholder du det, du ændrede i svømningen og øger også intervallængden eller antallet af intervaller i et af dine ugentlige cykelpas. I uge tre bibeholder du det, du ændrede i svømningen og på cyklen, og øger også intervallængden eller antallet af intervaller i et af dine ugentlige løb. Henover tre uger har du øget intensiteten i alle tre discipliner.

Lyt til kroppen – den er dit værktøj

Undervejs i processen vil din krop komme med en række signaler på træthed, som du skal være opmærksom på. Som ny i triatlon, vil du opleve trætheden på en ny måde, og i de fleste tilfælde betyder det blot, at du har trænet hårdt, og kroppen er i gang med at restituere. I andre tilfælde betyder det, at du skal tillade kroppen at få ro, og det er vigtigt du tænker langsigtet og lytter til de signaler. I nogle tilfælde er hvile vejen frem, og det er også i hvile du får den respons der giver dig din formfremgang.
Følgende indikatorer kan du kigge efter, hvis du er i tvivl om, om du skal holde en hvilepause.

-​Forhøjet hvilepuls med 7-10 slag. (måles om morgenen i komplet hvile).

-​Fysisk tilbagegang i træning.

-​Manglende eller lav motivation, og typisk også humørsvingninger.

-​Dårlig eller manglende søvn.

-​Større ømhed dagen(e) efter en træning end normalt.

Don’t rush it – Ting tager tid
Triatlon er en sport der tilgodeser de atleter, der arbejder hårdest og det kan lyde modsigende når du netop har læst ovenstående. Men det er det ikke, fordi de atleter der arbejder hårdest, oftest også er dem der forstår, at det er en sport der kræver at man lytter til kroppen og de signaler den sender. Netop derfor skal du være tålmodig – Også når du periodevis oplever, du ikke får forfremgangen. Derfor er det vigtigt, at du sætter dig mål og arbejder for dem, men det er også vigtigt at du tænker langsigtet – Vi vil også gerne have dig i sporten om mange år, og ikke mindst: Du skal forblive skadesfri.

Planlægning – Forberedelse – eksekvering – nydelse
Med få måneder til startskuddet går til årets første triatlon stævner, så er det nu, at du skal fordybe dig lidt i dine forårsplaner. Der findes en række gode forårsstævner, indenfor triatlon, duatlon, løb, og cykling som vi synes du skal overveje at deltage i. Naturligvis med måde. Men disse stævner kan du bruge som en formtester, et motivationsboost og ikke mindst til at prøve de ting af som du vil gøre til din halve jernmand – lad blandt andet disse stævner fungere som en praktisk test af dine mål. Derudover så er det også her du begår små fodfejl – De fejl som vi vil prøve at eliminere til dit hovedmål: Din halve jernmand!

​Følg din plan, og så kan du snart læne dig tilbage og nyde en kold... 

​Ønsker du stor sportslig fremgang står vi i Multiperformance naturligvis klar til at hjælpe dig. Vi tilbyder muligheden for at få en coach tilknyttet, eller benytte et træningsprogram. Læs mere i fanen 'COACHING' der er for atleter som ønsker tæt en til en sparring med en professionel træner eller 'TRÆNINGPROGRAM' som er for atleter der ønsker et 20 ugers detaljeret træningsprogram mod en halv ironman. 

De bedste sportslige hilsner fra Martin Bissenbacker Hansen / Mulitperformance.dk

Kontakt Multiperformance for yderligere information eller andre spørgsmål

Udfyld nedenstående formular, og så vender vi tilbage hurtigst muligt 

 
 
 
 
Nogle felter er ikke udfyldt korrekt